De blootstelling aan formaldehyde (MDF) minimaliseren
De giftige chemicaliën in MDF vormen een zeer groot gevaar voor de gezondheid. Voor de productie van plaatmaterialen, waaronder MDF, wordt vaak ureum-formaldehydelijm gebruikt en hierbij dient formaldehyde als oplosmiddel. Na het uitharden blijft er altijd een geringe hoeveelheid formaldehyde in het materiaal achter. Onder bepaalde omstandigheden kan deze stof in gasvorm vrijkomen wat de slijmvliezen van ogen, neus en keel kan irriteren. Dit kan leiden tot de onderstaande symptomen:
- geïrriteerde ogen
- keelpijn
- hoofdpijn
Mensen die dagelijks met MDF werken lopen het risico beroepsastma te ontwikkelen door de blootstelling aan formaldehyde. Tevens is formaldehyde een kankerverwekkende stof en het inademen hiervan veroorzaakt:
- neuskanker
- keelkanker
- verhoogde kans op leukemie
Factoren die de uitstoot van formaldehyde uit MDF beïnvloeden
De hoeveelheid formaldehyde die vrijkomt uit MDF wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de gebruikte lijmsoort, de leeftijd van het materiaal, de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte waarin het plaatmateriaal zich bevindt. Tevens speelt de afwerking een rol: platen die zijn gelakt of met folie zijn afgewerkt geven aanzienlijk minder formaldehyde af. Het uitdampen van formaldehyde kan jaren in beslag nemen. Daarom is het heel erg belangrijk dat er in de ruimte waarin het plaatmateriaal is toegepast een goede ventilatie aanwezig is. Daarnaast wordt het afgeraden om onbehandeld plaatmateriaal te gebruiken op warme en vochtige plekken.
De oplossing
De houtstof die ontstaat bij de bewerking van MDF kan door de Madeko explosieveilige perslucht aangedreven alleszuiger worden opgezogen waardoor de verspreiding van schadelijke houtdeeltjes en chemicaliën zoals formaldehyde in de lucht kan worden beperkt. Neem vrijblijvend contact met ons op!